Over ons

Thagaste heeft alles om  u een perfecte ontmoetingsplaats te bieden voor al uw evenementen. Bovendien  ligt het klooster in het hartje van Gent op 5 minuten loopafstand van de  Korenmarkt, de Sint-Baafskathedraal, de Graslei en het Belfort.

Thagaste bevindt zich  in een uniek klooster waar nog steeds paters wonen en werken. Het hart van  het klooster wordt gevormd door de prachtig gerestaureerde binnentuin waar je  een oase van rust terug vindt. Maar je kan er ook een sprankelende receptie  organiseren, flanerend langs de perfect gesnoeide buxusstruiken.

Thagaste is op deze  manier meer dan een congrescentrum. Zo is het klooster ook uniek omwille van  zijn rijke erfgoed. In de gangen vind je monumentale schilderijen. De zalen  zijn op hun beurt gedecoreerd met kunstwerken uit de rijke en lange  geschiedenis van het Augustijnenklooster.

Het klooster herbergt  eveneens een historische bibliotheek die enkel openbaar toegankelijk is na  afspraak. Ten slotte is het ook een unieke plaats voor concerten, want  Thagaste paalt aan de parochiekerk Sint-Stefanus die een prachtig orgel,  gebouwd in 1873 door Jean-Philippe Forrest, herbergt.

Vanwaar de naam?

Thagaste is de plaats  waar Augustinus geboren werd in 354 (het huidige Souk-Ahras in Algerije). Na  zijn studies en verblijf in Italië, keerde Augustinus in 388 vanuit Milaan  terug naar Thagaste waar hij in zijn ouderlijke huis een monastiek project  opzette met vrienden. Deze contemplatieve tijd was naast het gebed en de  handenarbeid hoofdzakelijk gewijd aan de studie. Hierbij was het gesprek de  belangrijkste communicatievorm. Slechts vier jaar heeft hij van deze tijd  kunnen genieten, want toen werd hij min of meer gedwongen het bisschopsambt  in Hippo (nu Annaba in Algerije) op zich te nemen.

Bibliotheek

Het klooster beschikt over een prachtige, historische rococobibliotheek. De muren worden ingenomen door imposante houten boekenkasten die gevuld zijn met duizenden boeken. Deze indrukwekkende verzameling bevat onder meer verschillende eerste drukken. De hoge plafonds worden gesierd door plafondschilderijen in bijenwas van de Gentse schilder Philippe Charles Marissal (1698 – 1770) en stellen de afbeeldingen van de zeven vrije kunsten voor. Jammer genoeg zijn deze door onder meer brand- en waterschade in slechte staat. De bibliotheek is niet openbaar toegankelijk, maar kan bezocht worden op afspraak.

Pandgangen

Voor je de tuin bereikt, wandel je door de hoge, brede pandgangen. Je kan genieten van de imposante ruimtes met hun monumentale schilderijen, een stukje erfgoed met een ziel. Deze pandgangen lenen zich uitstekend tot receptie- en dinerruimte. Of ze zijn een buitengewone ontmoetingsplaats waar je met je collega’s kan genieten van een ontbijt, een koffiepauze in voor- of namiddag of een broodjesmaaltijd over de middag.

Sint-Stefanuskerk

Aanpalend aan het klooster staat de parochiekerk Sint-Stefanus die twee prachtige orgels herbergt. Het eerste orgel werd gebouwd in 1873 door Jean-Philippe Forrest. Het tweede orgel, het Flentroporgel, werd gebouwd in 1962 voor de doopsgezinde kerk in Enschede. Toen deze kerk in onbruik raakte, werd het orgel aangekocht door het Paleis voor Schone Kunsten te Brussel. Het werd hier ingespeeld door de befaamde organist van de Notre Dame van Parijs, Pierre Cochereau. Toen het orgel in Brussel stond, was het voorzien van een midi-systeem, waardoor men het ook kon gebruiken om muziek op te nemen.

Ondermeer de aanwezigheid van deze orgels maakt Thagaste een ideale plaats voor een concert met aansluitend een receptie, uiteraard vergezeld van een heerlijk glas blonde, donkere of grand cru Augustijn.

Unieke ruimtes

Rond de pandgangen kan je kennismaken met de congreszalen. Elke zaal heeft zijn eigen karakter en kan voor diverse doeleinden worden gebruikt. Zo kan je er vergaderen of kunnen er presentaties gegeven worden. De ruimtes lenen zich ook tot het organiseren van cursusreeksen of je kan er een event met sprekers en bijvoorbeeld een walking dinner organiseren. De mogelijkheden zijn legio.

Wenst u meer informatie over ons?

Neem contact op